1957 GEBOORTEJAAR
MIJN GEBOORTEJAAR IN OOSTERBLOKKER
Mijn geboortejaar. Maar even op internet gekeken. Welke compositie komt dit jaar uit? Dat was snel duidelijk. 'Rock And Roll Music' van Chuck Berry. Toepasselijke titel. De compositie werd nog bekender toen The Beatles dit nummer coverde op hun Beatles For Sale in 1964.
1964 BEATLES IN BLOKKER

FASCINATIE VOOR MUZIEK
De fascinatie voor muziek is eigenlijk begonnen met de komst van The Beatles in Blokker. Mijn inmiddels overleden Ome Tinus Karsten had destijds zitting in het veilingbestuur 'Op Hoop Van Zegen'. De hal waar The Beatles hebben opgetreden. Tussen de beide optredens moest de hal weer wat worden opgeruimd. Ik heb daar toen als 7-jarig jongetje met een bezem staan vegen. Eigenlijk wist ik niet precies wat er allemaal gebeurde. Maar dát er iets bijzonders aan de hand was, dat was duidelijk.

LUIDSPREKERBOXEN BIJ GREUTER
De familie Greuter was onze buur. En een van de oudere buurjongens had altijd een zelfgemaakte grote luidsprekerbox buiten staan. Hij was iedere zaterdag zijn motor van het merk Ducati aan het schoonmaken. Hij draaide toen altijd The Beatles. De eerste elpees. Ik ging toen altijd voetballen op het erf ernaast. Kon ik mooi meeluisteren. De latere geschiedenis van The Beatles spreekt voor zich.

1965 BOB DYLAN
THE BALLAD OF A THIN MAN
Dit was het jaar dat Bob Dylan zijn Highway 61 Revisited uitbracht. Ik luisterde alleen maar naar singles die de radio draaide. Meer was er toen niet. En dan vooral 's avonds in bed. En dan werd er veel van deze lp gedraaid. Nog steeds als ik nu muziek van deze plaat hoor, geur ik nog de ervaring van jaar 1965. Met als absoluut favoriet The Ballad Of Thin Man. De eerste accoorden zijn legendarisch en gegraveerd in mijn geheugen. Ik snapte niets van zijn teksten, maar je wist dat hij wat te zeggen had.
1967 BEEGEES

ONZE EERSTE PLATENSPELER
In 1967 kochten mijn ouders een 'pick-up'! Felix Botman (gek dat je zo'n naam nog hebt onthouden) heette die man en hij kwam alles installeren. Hij had toen de elpee Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band mee om het nieuwe wonder te demonstreren. Je begrijpt wel dat het allereerste nummer van deze plaat nog in mijn geheugen staat. Kreeg zowaar weer een brok in mijn keel, toen Paul McCartney in 2005 op Live Aid II juist met dit nummer inzette. Ik was weer even terug. De eerste elpee die ik kocht. Bee Gees First van de Beegees in 1968. In die tijd was het altijd vooral radio luisteren. Maar een elpee kopen was toen was toen echt heel wat.

1968 CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
ZOEKTOCHT NAAR HET ONBEKENDE
I Put A Spell On You van Creedence Clearwater Revival. Nog steeds een groot fan van mister John Fogerty. Ik moest echt alles van CCR hebben. Maar het topnummer was voor mij I Heard It Trought The Grapevine. Deze nummers zijn echter covers van respectievelijk Screamin' Jay Hawkins en Marvin Gaye. En zo begon ook de zoektocht naar het onbekende. Het was allemaal zo nieuw voor je.
1969 WOODSTOCK
FUIFEN EN KNALHARDE MUZIEK
Woodstock in Amerika. Eigenlijk snapte ik er maatschappelijk niet zoveel van. In vele opzichten was het een roerige tijd. De Woodstock-muziek heeft op heel wat fuifen knalhard gestaan. Waaronder I'm Going Home van Ten Years After, Soul Sacrifice van Santana, A Little Help For My Friends van Joe Cocker, Freedom
van Richie Heavens.
1973 THE ROLLING STONES
MIJN EERSTE GROTE CONCERT
The Rolling Stones in Ahoy te Rotterdam. Zaterdag 13 oktober 1973. Mijn eerste bezoek aan een groot concert. Entree 15 gulden. Exile On Main Street en Goats Head Soup waren net uit. Ik was 16 jaar en ging met Arie Schaper met de bus van Troll mee. In de bus werd stevig hasj gerookt. Dus kleine Pietje was na deze dag gelijk weer wat wereldwijzer geworden. Het nummer Angie was de grote hit. Een ruig concert waar de stoelen van de tweede ring los werden gerukt en naar beneden werden gegooid en in de eerste ring terecht kwamen. We moesten dus steeds kijken of er niets van boven aankwam. Mijn moeder vroeg nog aan me waar ik geweest was? Ze had er gelukkig geen flauw benul van waar haar zoon rondgehangen had.
1974 FRANK ZAPPA

SLAAPZAKKEN MEE
Mijn tweede concert in het groot. Zaterdag 28 september 1974. Frank Zappa & The Mothers Of Inventions in Ahoy te Rotterdam. Prijs 15 gulden. Weer met Arie Schaper. Slaapzakken mee voor de zekerheid. Met de trein. Maar op de terugweg kwamen we niet verder dan Amsterdam Centraal. Ik realiseer me nu dat ik toen met mijn 17 jaar al een voorkeur had naar symfonische arrangementen. Toen is zowaar de eerste wortel geschoten naar complexe arrangementen: Yes, Genesis en Dream Theater.

PLAAT MET FLINKE IMPACT
Dit jaar kocht ik ook nog Rock 'n Roll Animal van Lou Reed. Nog steeds heeft deze plaat een geweldige invloed op me. Ik kocht deze plaat op de Hoornse Markt bij een kraampje. Ik volgde Lou Reed toen al wel een beetje en zag deze plaat liggen en dacht: mooi geprijsd. Het is voor mij de allerbeste plaat van Lou Reed.

BAGGER OF GENIAAL
Relayer van Yes kwam ook uit. Die tijd werd dit album ontzettend afgekraakt door de muziekmedia. Maar ik vond dit allemaal geweldig. Jos en ik vonden dit een meesterstuk. Ik had deze muziek mee op mijn vakantie in Frankrijk in 2005 en kan niets anders concluderen dat het nog steeds fantastische composities zijn.

1975 LED ZEPPELIN
EIKPLAAT PHYSICAL GRAFFITI
Het jaar waarin Physical Graffiti van Led Zeppelin uitkwam. Wat heb ik die plaat grijsgedraaid. Led Zeppelin werd de band voor mij. In 2004 leende ik van Marcel de Led Zeppelin dvd. Ik heb maandenlang niets anders meer gekeken dan deze dvd. Die band was eigenlijk nog veel beter dan ik dacht. Toegevoegde waarde!
1976 PINK FLOYD
LANGE OPENING
Ik liep in Amsterdam en zag steeds weer die hoes van Wish You Were Here van Pink Floyd uitgestald in de winkels. Ik vind dat deze muziek nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet. En het Shine On Your Crazy Daimonds met de lange opening is nog steeds nummer één in het intro-lijstje.
1977 YES
KOOS BLAUW
Wat me altijd bij zal blijven is het concert van Yes in Ahoy. De lp Going For The One was net uit. We zaten tweede ring. En wat een gitarist die Steve Howe! Volgens mij hebben Koos en ik elkaar dit jaar leren kennen via een muzikale omweg. Koos was ook mee en ik weet eigenlijk niet wat die ervan vond?
Sindsdien hebben Koos en ik vele concerten bezocht.
1978 ELVIS COSTELLO - HERMAN BROOD - GRUPPO SPORTIVO

EERSTE ALBUM
In dit jaar ook This Year's Model van Elvis Costello. Net zijn eerste album. Vol met energie. Soms begrijp je niet dat een artiest al met zijn eerste lp al zo compleet kan klinken. Was ook direct een groot fan. Uniek.

NEDERLANDSE NEW WAVE
Het was ook de tijd van Herman Brood en Gruppo Sportivo. Met Peter in de tweede helft van de jaren zeventig menig concert gezien. Het was de tijd van de punk en de vroegere new wave. Muzikaal heel interessant.

1979 TALKING HEADS
GROTE FAN
Nog twee hoogtepunten die verder mijn luistergedrag zouden gaan bepalen. De albums van Talking Heads met Fear Of Music en Joe Jackson met Look Sharp! Heb deze artiesten dan ook meerdere keren zien optreden.
1980 PETER HAMMILL
OEUVREPRIJS
Peter Veldhuis liet iets van Peter Hammill horen. Eigenlijk kende ik zijn muziek al, maar nog niet zoveel aandacht aan geschonken. Inmiddels had Hammill enkele solo-platen uitgebracht. In korte tijd had ik heel veel platen van hem. Ben zijn teksten eens gaan besturen. Zijn muziek vond ik gewoon goed en apart. Maar zijn onafhankelijke opstelling en schrijverschap trokken me aan. Totdat ik hem een paar jaar later zag optreden. Geen stoere rock 'n roll. Maar gewoon liedjes die prachtig werden gezongen/voorgedragen. Ik heb die tijd ook gecorrespondeerd
met Hammill. Een soort fanmailservice die hij verleende. Een hele sympathieke persoonlijkheid.
Van mij krijgt hij dan ook een oeuvreprijs.
1981 PINK FLOYD - TALKING HEADS

EARL'S COURT LONDON
Weer een jaar waar ik twee momenten in mijn geheugen zijn gegrift. Vorig jaar met de boot naar London om Pink Floyd in Earl's Court voor de integrale uitvoering van The Wall. Voor die tijd ongekend. En historisch. Samen met Ton Konst. Bijzonder! Dit jaar heb ik de uitvoering nogmaals gezien in Earl's Court, in de Westfalenhalle in Dortmund en in Berlijn door Roger Waters.

TALKING HEADS IN BESTE BEZETTING OOIT
En het optreden van de Talking Heads in de Jaap Edenhal. Met Adrian Belew op gitaar. Talking Heads was toen in de beste bezetting ooit. Deze staat dan ook hoog in mijn lijst. Ben eigenlijk vanaf dat moment me ook meer gaan oriënteren in Afrikaanse muziek. En later in nog meer niet-Westerse muziek.

1982 JOHN WATTS - KING CRIMSON
MARCEL
In maart ging Marcel mee naar een concert. John Watts in Paradiso. Er was een kaart over en Marcel wilde wel mee. Hij had wel inmiddels Police gezien, maar was zelf nog nooit in Paradiso geweest. Sindsdien was het hek van de dam. Samen hebben we vooral in de tachtiger jaren en begin jaren 90 heel veel concerten gezien.
 
ALLES KLOPTE
Een belangrijk muzikaal jaar. King Crimson in een tent bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Uiteindelijk het concert dat op nummer één in het lijstje staat. Superlatieven hier terecht! De eerste cd in deze formatie. Robert Fripp, Adrian Belew, Tony Levin en Bill Bruford. De mannen hadden net genoeg nummers voor de avond. Elephant Talk werd voor de tweede keer gespeeld, maar dan als toegift. Fantastisch. Echt alles klopte aan deze avond. Zeldzaam moment!
1983 JOHN CALE - ARNO HINTJES
CLOSE WATCH
John Cale in Paradiso. Solo. Later ook nog eens in één weekend gezien in Torhout Belgie en Paradiso met zijn band. Maar dat solo heeft toch duidelijk de voorkeur bij mij. Met band is het teveel rock. Dit geldt eigenlijk ook voor Peter Hammill. Talent komt beter naar voren in een solo of kleine bezetting. Toen was het nummer Close Watch van John Cale nog lang niet mijn nummer één in het lijstje van composities.

GEORGANISEERDE CHAOS
Georganiseerde chaos met Arno Hintjens tijdens Middle Class And Blue Eyes. Het publiek bezet in Paradiso met
dit afscheidsconcert van T.C. Matic het podium. De volgende dag gewoon weer voor de klas.
1984 PETER HAMMILL - THE GUN CLUB

INTERVIEW MET MIJN GROTE HELD
Voor het eerst bij een concert van Peter Hammill. Extra spannend. Na afloop zou ik een vraaggesprek hebben met Hammill in opdracht van het Noordhollands Dagblad. Marcel ging als fotograaf mee. Ik geloof dat we niet eens foto's hebben gemaakt. Peter Hammill treedt solo op in het uitverkochte Carré.
Na afloop heb ik een interview voor het Noordhollands Dagblad met hem achter in de artiestenruimte.
Marcel ging als fotograaf mee. Ik geloof dat we niet eens foto's hebben gemaakt. Met de cassetterecorder op
schoot. Peter Hammill babbelt erop los. Wij luisteren en ik stel af en toe een vraag. Eigenlijk luister ik niet zo
goed. Zit hem maar wat aan te staren, denk ik. Maar doet er niet toe. Ik heb gewoon één van mijn grootste
muzikale helden gesproken. Het verhaal en de recensie van het concert had ik thuis gewoon al klaar liggen.
Topmoment. Een topavond.


GENIALE JEFFREY LEE PIERCE
Ook het jaar dat The Gun Club in concert was. Met die gekke maar geniale Jeffrey Lee Pierce. Hij had zijn haar geblondeerd. En had een prachtige mooie schreeuw (soms meer gillen en krijsen). Hij schreef gewoon prachtige liedjes. Je kon merken dat Pierce een zonderling was. En eigenlijk ook wel eenzaam. Maar zijn uitvoeringen waren uniek. Vanaf dat moment in mijn hart gesloten. Helaas is hij in 1996 op 38-jarige leeftijd gestorven.

1985 MILES DAVIS - BRUCE SPRINGSTEEN

CHARISMA MILES DAVIS
Toch wel het jaar van Miles Davis. Hij speelde op het North Sea Jazz in Den Haag. In de tent buiten. Koos en Marcel waren er ook. En alle drie waren we van mening dat er hier, voor ons althans, historie werd geschreven.
De cover Time After Time van Cindi Lauper werd ook gespeeld. Eigenlijk een 'not done'-nummer voor de jazzcats, zou je denken. Maar wat een prachtige uitvoering. In zijn band speelden ook John Scofield en Bob Berg. Van dat moment hebben we deze nieuwe generatie muzikanten gevolgd. Vooral John Scofield is een echte held geworden. We sliepen die dag in Scheveningen. We kwamen laat thuis en iedereen zat gekluisterd aan de televisie. Live Aid! Dat was dezelfde dag. Ons verhaal over het optreden van Miles Davis kwam niet echt door.Het nummer Human Nature van Miles Davis op North Sea Jazz te Den Haag. Poppy nummer. Maar wát een sound en wát een charisma van deze trompetman. Zo weinig noten blazen en zo'n effect sorteren. Fantastisch concert en gek genoeg als ik Human Nature hoor sta ik meer midden in het optreden.

IK GA NOOIT MEER HEEN
En twee avonden achter elkaar Bruce Springsteen gezien in de Kuip. Woensdag en donderdagavond. Vrijdag op school had ik bijna geen stem meer over. Twee avonden meebrullen en zingen. Ik heb besloten om niet meer naar zijn concerten te gaan, om het fantastische beeld van hem niet meer te verstoren. Een geweldige band, geweldige liedjes in een groteske opvoering. Ik heb maanden moeten afkicken na deze belevenis.

NAAM GITARIST?: CHUCK PROPHET
De derde cd van Green On Red is net uit. Een gitaarband uit Amerika. Met een goede gitarist. Op een bepaald moment stapt hij naar voren (wij staan vooraan) en hij zet even een solootje in. We stonden precies goed voor het gitaargeluid. Het klonk heel direct. Is me altijd bijgebleven. Naam van de gitarist? Chuck Prophet.

1986 JOHN SCOFIELD - JOHN HIATT - JOHNNY LYDON - DENNIS CHAMBERS

HARDJAZZ
John Scofield op een zondagmiddag in het Bimhuis in Amsterdam. Ik had de voetbal laten schieten omdat ik toch geblesseerd was. Met Koos erheen. Wisten wij veel. Onbekend terrein. We kenden geen enkele compositie. We weten hoe hardrock klinkt. Dit was snoeiharde hardjazz. Ongekende verrassing! Jammer dat Marcel er niet was. Het enigste smetje op deze fantastische middag. Later zou Marcel concerten zien, waar ik de grote afwezige was.

PERSOONLIJK DOCUMENT
John Hiatt solo in De Kleine Komedie. Hij was net gescheiden van zijn vrouw. En het was voor hem persoonlijk nogal een verwarde tijd. Die avond had iets therapeutisch voor hem. Op piano en gitaar. Zelden zo'n persoonlijk document van een muzikant gezien. Een klein zaaltje. Die avond was er echt sprake van een kleine afstand tussen artiest en zijn publiek. Lettterlijk en figuurlijk. Zeldzaam moment.

RECALCITRANTJE SPEELT KASHMIR
Recalcitrantje en ex-Sex Pistol-frontman Johnny Rotten met z'n Public Image Ltd. in Paradiso. Hij had net een cd uit. Helaas was de drummer Ginger Baker van de cd niet mee. Hadden we wel op gehoopt. Zou hij af en toe nog spugen? Ja, dus. Hij moet zijn image wel in stand houden. Dat lukte hem wel. Zou hij weer puberaal zijn? Ja, dus. Toen al een aardige karikatuur van zichzelf. Maar de sneer in z'n stem mocht er nog wel zijn. Het was tot nu toe een leuk concert. Totdat het toegift kwam. Een messcherpe uitvoering van Kashmir van Led Zeppelin ... whaaah!
Johnny Rotten, die als toegift een cover doet van het muzikale establishment van de jaren 70! Waar hij juist tegenaan spuugde in zijn nihilistische punktijd en daar ondermeer zijn grote geld mee verdiende.Ik zie het al
helemaal voor me. Hij heeft als klein jong puberjongetje stiekum met zijn koptelefoon op (niemand van zijn punkmaatjes mochten het weten) naar Led Zeppelin liggen te luisteren in bed. Foei toch Mister Rotten.
Uiteindelijk zie ik dat het jaar 1986 zijn muzikale comin'out is geworden. Later hebben we ook niet veel meer
van hem gehoord.

HITSINGLE MORY KANTÉ
Mory Kanté is een zanger en griot en is afkomstig uit het Afrikaanse Guinee. Zijn single Yéké Yéké wordt opnieuw uitgebracht en wordt een doorslaande internationale hit. De redactie van het Noordhollands Dagblad wil een artikel in de krant. Ik ga erop af. Met de aanwezige tolk (ik spreek geen frans) wordt het een wat slap interview. Mory Kanté heeft niet zoveel te vertellen. Ik verlaat teleurgesteld het Amstedamse Americain.

1987 THE CLUE - MAHMOUD AHMED

MIJN EERTE BANDJE
Voor het eerst oefende ik als drummer in een band en wel The Clue. Als actieve muzikant ga je toch anders naar muziek luisteren. Nog meer detail. Mijn waardering van sommige helden werd hierdoor nog groter. Toch zijn mijn muziekvoorkeuren hierdoor niet wezenlijk anders geworden.

PRIMEUR IN DE KRANT
Het was ook het jaar van mijn interview met Mahmoud Ahmed uit Ethiopië. In de Meervaart en een paar dagen later in de Melkweg in Amsterdam. Zijn Afrikaanse woenstijnblues blijft uniek. Geweldige zanger. De radio had opnames gemaakt. Maar die werden door de overijverige ambtenaren -zijn tour werd betaald door de communistische corrupte regering van het land destijds- letterlijk van de recorders afgehaald. Ik was daar getuige van. Er was veel verbaal geweld. Er was een schriftelijke toestemming voor opname. Ik heb na het tweede optreden de volgende morgen vroeg naar de krant gebeld. Ik had dezelfde dag nog in de middageditie van het Noordhollands Dagblad een primeur. Het leverde me nog een financieel extraatje op van 50 gulden.

DE MOOISTE VEROVERDE DRUMSTICK
Drummer Buddy Rich met een big band in Den Haag. Wat een geweldige persoonlijkheid. Rich wilde ik persé zien. Spectaculair. En ik moest een gebruikte stok van hem hebben. Ik heb een half uur staan te wachten na het optreden. En daar kwam eindelijk de drumroadie van Buddy Rich er één voor me brengen. Hij deed het toch maar. Het is eigenlijk mijn mooiste stok in mijn verzameling van favoriete drummers.


INTERVIEW MET NICK MASON
De redactie van het Noordhollands Dagblad wil aandacht voor de cd Momentary Laps of Reason van Pink Floyd en de krant regelt voor mij een longdistance call naar New York met de drummer Nick Mason. Het wordt een goed telefoongesprek. Engels blijft toch wel lastig, maar ik sla me er redelijk doorheen. Het levert een flink krantenartikel op. Leuk om te doen.

INTERVIEW MET SALIF KEITA
Ik heb ook nog voor de krant een interview met Salif Keita in Rotterdam. Een zanger uit Mali die een geslaagde crossoverplaat heeft gemaakt. Charmante man en geweldige zanger. Het bandoptreden daarna was heel leuk.

1988 THE CLUE
DRUMDEBUUT IN ANDIJK
Mijn eerste optreden als drummer in Andijk tussen de tractors en andere landbouwmachines. Een nieuwe muzikale dimensie erbij. Het was echt heel spannend. Heel veel vrienden waren er. Dat wilden ze natuurlijk niet missen. Debuut van Piet Karsten. Hij had altijd de mondvol over muziek. Nou moest hij zelf maar eens wat laten zien. Zo voelde ik het niet hoor, maar dat maak ik er nu maar van. Echt heel leuk dat ze er allemaal waren.
1989 DAVID BYRNE - GAVIN FRIDAY - MELISSA ETHERIDGE

REI MOMO LATIN
David Byrne. Met zo'n 28 muzikanten. Latin. In Vredenburg. Fantastische band. Charisma van Byrne. Swingend. Met de cd Rei Momo wisten we al een beetje wat je kon verwachten. Maar het was toch verrassend. Live nog veel beter dan vanuit de studio.

APARTE PERSOONLIJKHEID
Gavin Friday in Carré. Een aparte persoonlijkheid. Mooie voordrachten. Eigenlijk een zanger met een heel klein oeuvre. Maar toch een vermelding waard. We zaten bijna vooraan in de zaal. En dat gaf een extra kick.

WAT EEN CONCERT!
Melissa Etheridge in Paradiso. Haar oeuvre was toen slechts één cd. Zes maanden daarvoor in 1989 had ze boven in de kleine zaal in Paradiso haar eerste optreden in Nederland gehad. Nu stond ze in de zaal. Wat een concert! Wat een performance. Soms heel macho. Maar soms ook heel intiem en klein. Bijzonder. Ze is later heel groot geworden. En heeft Ahoy meerdere malen uitverkocht gekregen. Een succesverhaal. Favoriet.

1990 ROGER WATERS - SJAKO! - CESAR ZUIDERWIJK

BRING THE BOYS BACK HOME IN BERLIJN
Potzdammer Platz. Roger Waters. Al dagen vooraf waren we er. Gekampeerd voor het Rijksdaggebouw en voor de Branderburger Tor! Dat zou nu ondenbaar zijn. We hoorden al dagen van te voren In The Flesh en stukken van andere nummers. Alles was afgeschermd. We zagen niets. Maar via een omweg hebben door spleten in het zeil de oefeningen met het licht gezien. Maar het werd toch te link, want daar liep bewaking met honden. Uiteindelijk kochten we heel onverwachts kaartjes voor de General Probe. Met zo'n 2000 mensen hebben we The Wall gezien. Een privé-optreden. Een dag later weer, maar dan met 300.000 mensen. Niet veel gezien, maar wel een ervaring om nooit te vergeten. Hoogtepunt van de show: 'Bring The Boys Back Home'. Het manifest van Roger Waters tegen alle oorlogen in de wereld. Hij maakte toen een echt politiek statement en dat op deze plaats in de wereld en in die tijd! Waarom toch al die jonge jongens (lees: soldaten) naar een oorlog sturen? Er is geen rechtvaardiging van hun aanwezigheid in oorlogsgebied. Ze weten amper waar ze hun leven voor geven.

UNIEKE NEDERLANDSE MUZIKANTENBAND
Einde van dit jaar ook nog Sjako! in Troll in Hoorn. Ook Nederland zou met deze band een woordje mee kunnen spreken op het internationale muziekvlak. Helaas. Dan sta je daar, vier fantastische muzikanten met schitterende nummers in de provincie in Hoorn. Het optreden was te gek. Topavond.

HOORNSE BANDJE
Dit jaar neem ik met de band The Wall (tja, wie zou die naam naar voren hebben gebracht) uit Hoorn in twee hele zaterdagen vier nummers op in een studio in Berkhout. Geweldige ervaring. En ik vind dat vooral het nummer 'Where I Can Stay' nog steeds hitpotentie heeft. Helaas, niets geworden.

MUZIEKPROMOTIE WEST-FRIESLAND
De stichting MPW (Muziek Promotie West-Friesland) draait volop. Jos, Carla en ik hebben het er maar druk mee: Reigersfestival in Hoogkarspel, uitzendingen op Radio Hoorn, Cesar Zuiderwijk-clinic in Oosterblokker,
Festival in de Harmomie met o.a. Kaz Lux, geslaagd wereldrecord 1000-drummers-op-de-Maas in Rotterdam,
drumclinic met 10 drummers uit West-Friesland bij Cesar Zuiderwijk in zijn huisstudio.

1991 GRAHAM PARKER
NOOIT DE ECHTE ERKENNING
Eindelijk Graham Parker in het land. Solo. Paradiso in Amsterdam. Ik en Marcel erheen. We wisten wat we konden verwachten. We hadden de live cd van hem allang in huis. Het concert was geen enkele verrassing. Precies als de uitvoeringen op de cd. Alleen gitaarnummers. Dat wilden wij dus precies. Groot favoriet van me. Heeft nooit echt de erkenning gehad. Prachtig oeuvre. Geweldige avond trouwens. Zoals zovele destijds.
1992 JOHN CALE - PEARL JAM - GOLDEN EARRING - BERNARD HAITINK

BREEKPUNT IN MIJN LEVEN
In dit jaar kwam John Cale met zijn solo cd uit. In dit jaar overkwam met iets onverwachts en diepgaands in mijn persoonlijke leven: George. Deze twee feiten zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. En daarom staat
'A Close Watch' vanaf dat moment onbedreigd op nummer één van 'compositie'. Voor mij de meest persoonlijke lovesong. Dit jaar een breekpunt van grote verandering geweest. Nummer één van 'foto' is dan ook met Koos, Marcel. Het waren precies die weken dat het allemaal met me gebeurde.

ALLES KLOPTE
En dan nog een grote gebeurtenis. Het legendarische concert van Pearl Jam in Landgraaf. Zelden alle leden van een band zo uit hun dak zien gaan met een optreden. Pearl Jam is nu nog steeds een fantastische band. Wat een energie had dat optreden. Met de inzet van het nummer Alive van Pearl Jam op Pinkpop waren echt alle remmen los. Zowel bij de band als bij het publiek. Zeldzaam zoveel energie. Echt alles klopte. In deze editie speelden ook nog David Byrne, Soundgarden en Lou Reed. Maar Pearl Jam stal de show.

WERELDRECORD MET 1000 DRUMMERS
Intro van Radar Love samen met de Golden Earring tijdens de uitvoering van de geslaagde wereldrecordpoging '1000 Drummers Op De Maas' onder leiding van Cesar Zuiderwijk.
We waren met 7 West-Friese drummers heen.
Op grote pontons op de Maas met een publiek van 50.000 mensen.

GEDIRIGEERDE STILTE
De door Bernhard Haitink gedirigeerde stilte na de uiterst zachte slotaccoorden van de zesde symfonie
Pathetique van Tschaikovsky in het concertgebouw.

1995 DREAM THEATER
METAL MET DT
Dream Theater in Vredenburg. George ging voor het eerst mee met een metalconcert. Wist George veel. Beetje schouwburg en een beetje rock. Met colbert en stropdas keken die mensen hem aan. Die man zal wel een promoter of een rijke manager zijn. George viel dus duidelijk uit de toon. Het concert was heel goed. En George, Marcel en Koos vonden DT wel leuk, geloof ik.
1998 SIXTEEN HORSEPOWER
MOOIE SOUND BIJZONDER MENS
Sixteen Horsepower in De Melkweg. Heel eigen. Mooie sound. En bijzondere nummers. Deze jaren ga ik niet zoveel meer naar concerten. Maar aan dit concert denk ik nog regelmatig terug als ik de muziek draai. Het is toch wel zo dat vaak de muziek een meerwaarde krijgt als je de artiest of band hebt zien optreden.
2002 JOHN SCOFIELD - VAN OOR TOT OOR

MOORD OP FORTUYN EN DAN HET CONCERT VAN JOHN SCOFIELD
Het is de dag van 6 mei 2002. Marcel komt George en mij ophalen. Dan nog even Koos ophalen. Op naar een concert van John Scofield in Zoetermeer. Het beloofde heel wat. Swingende fucky jazzy en rocky cd met een hele jonge band. Maar zo tegen 6 uur is het bericht binnengekomen dat Pim Fortuyn is vermoord. De hele rit in de auto volgen we het nieuws. Heftig. Nederland raakt deze week in verwarring op meerdere fronten dan alleen maar politiek. Gelukkig was het geen domper voor het concert met John Scofield. Schitterend optreden. Er gebeurde voor mij eindelijk weer eens iets verrassends in de muziek. Vreemde dag. Een dag om nooit te vergeten. Maanden later speelt John Scofield op het North Sea in Den Haag met een kleine bezetting en heel en pure traditionele jazz. Wat een diversiteit heeft die man.

VAN OOR TOT OOR
Van Oor Tot Oor gaat twee avonden de studio in. Een opdracht van een componist. Het nummer is Blue Mountain'. Een hele leuke ervaring. Mijn drumwerk staat er lekker stevig op. Maar uiteindelijk worden de drums naar achteren gemixd. Het werd allemaal te veel rock. Jammer. Zou zelf graag die eindmix nog eens over
willen doen!

2005 PAUL McCARTNEY - ROGER WATERS

GEWELDIGE OPENING
Live Aid II in London. Paul McCartney opent met U2. Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Prachtige opname op televisie en een geweldige opening. Je moet eens letten op het gezicht van Bono als Paul McCartney inzet met het nummer. Veel respect. Bijna onderdanig aan deze geweldige ex-Beatle met zijn tijdloze oeuvre.

DVD-SPELER
Eindelijk heb ik een dvd-speler. En Marcel leent me enkele dvd's. Voorlopig kan ik weer even toe. Roger Waters
(zo spatzuiver en zo mooi), Led Zeppelin (nog veel beter dan ik ze in herinnering heb) en Pearl Jam.
Vooral Eddie Vedder maakt de optredens uniek met zijn voordracht en inleving.

OPERA VAN ROGER WATERS
In november komt Ca Ira van Roger Waters uit. Een klassieke opera van zo'n twee uur. Dit is voor mij een bevestiging van z'n klasse. Roger Waters staat dan niet voor niets op nummer één voor mij in de oeuvre-lijst. Opera: een niet onlogische stap voor Waters. Maar ik moet eerlijk bekennen, dat Waters nog geen Puccini is.
Dat zal Waters ook  vast niet pretenderen.

2007 LED ZEPPELIN
EINDELIJK HET IS ZOVER!
Eindelijk. De reünie van Led Zeppelin is daar. In december in de O2 van London. Prachtige en vooral ook
ontroerende recensie en concertverslag van de Volkskrantverslaggever Menno Pot. Met liefde geschreven. Een week later kreeg ik van iemand een bootlegbeeldverslag. Uniek optreden en zie uit naar de officiële dvd.
Het uitvoering van Kashmir is nooit zo vet en imposant geweest. Kippenvel.
2011 TIM KNOL & KEES SCHAPER - CUBY AND THE BLIZZARDS

ZAALVOETBALWEDSTRIJDJE IN VENHUIZEN
Kees Schaper de drummer van de Tim Knol Band geeft op de Jozefschool een drumclinic in de gymzaal. Speciaal voor mijn klas alleen. Maar Kees' vader Peter Schaper spoorde me aan om Tim Knol zelf ook te vragen. En dat lukt. Kees en Tim zijn een hele middag geweest: maandag 28 maart. Het hele programma afgewerkt: miniconcert, fotosessie, interviewrondje, fotomomentje, handtekeningsessie en als klap op de vuurpijl. Aan het einde van de middag vroegen wat jongens of Kees en Tim ook wilden voetballen. 'Vraag het maar aan ze', antwoordde ik. Zo geschiedde. Een zaalvoetbalwedstrijdje volgde: team Kees tegen team Tim. Een prachtig slot. Tien weken later staan Tim en Kees op het hoofdpodium van Pinkpop. Zijn grootste zeer jonge Venhuizense fans volgen het op televisie en internet. Top!

SCHOOLKAMP MET CUBY MUSEUM
Tijdens het schoolkamp in maart van de Jozefschool uit Venhuizen toch even een bezoek aan het net één week
geopende nieuwe Cuby and The Blizzards-museum in Grolloo te Drenthe. Na aanvraag werd het museum speciaal
voor ons geopend. We kochten eerst de entreekaarten bij het beroemde plaatselijke café Hofsteenge.
De kinderen van groep 8 mochten gratis naar binnen. We werden zeer gastvrij ontvangen door de secretaris
Albert Haar van stichting Erfgoed Muskee, Jan Roelof Enting, Roelof Enting en de oud-bassist van
'Cuby' Willy Middel. Deze oud-bassist Willy Middel vertelde ons allerlei mooie anekdotes over het rijke
muziekverleden van Harry Muskee en ook de pianist destijds Herman Brood. We hebben heel veel vragen gesteld en een fotosessie gedaan. Het museum is een aanrader voor wie wil weten, waar al die beroemde liedjes
zijn geschreven. Een mooi klein museum, die interessante informatie biedt. En je voelt als je daar bent heel sterk
de liefde en het respect dat deze mensen van de stichting hebben voor dit culturele erfgoed van de
Nederlandse blues en in het bijzonder Harry Muskee. Het bestuur van de bluesstichting vond het geweldig dat al die jonge scholieren interesse toonden. Onze komst kreeg een vaste uitgebreide vermelding op hun website.

2012 PEARL JAM
KRIJGT EDDIE VEDDER ONS IN HET VIZIER?
Ziggo Dome in Amsterdam. Het allereerste officiële twee optredens in deze prachtige zaal. Capaciteit: 15.000 mensen. Het is de tweede avond. Pearl Jam bestaat 20 jaar. Het legendarische optreden op Pinkpop in 1992.
Hun echte doorbraak in Nederland. We hebben grote borden gemaakt met de tekst: 'Remember 1992 Pinkpop'.
En nu maar hopen of Eddie Vedder ons tijdens het optreden in het vizier krijgt. Voordat het concert begon, hebben we met de borden geoefend. En duizenden mensen zagen dan en we werden toegejuicht en heel filmpjes en foto's werden er van ons genomen. De avond kon al niet meer stuk. Uiteindelijk tijdens het koningsnummer Alive kwam Eddie Vedder onze kant op. Keek, las en wees. Het was gelukt! De volgende dag berichtte Kees Bol me. We stonden een paar keer op YouTube. Te gek. En missie geslaagd. Topavond. En vooral ook met heel veel voor- en napret. Wie zaten er in dit complot: George, Cees, Koos, Marcel, Ton en mijn eigen persoontje.